Lisää hyvää oloa ruokaryhmästä

31.10.18

Gerontologinen ravitsemus Gery ry järjestää ikääntyneille Voimaa ruuasta -ryhmiä, joissa tavoitteena on löytää helppoja askelia oman hyvinvoinnin tukemiseen lisäämällä hyvää ruokaa ja liikuntaa sekä sosiaalisuutta päivään.

Alkusyksystä seitsemän aktiivisen naisen ryhmä jakoi ajatuksiaan ruuasta, liikunnasta ja hyvästä olosta Puotilassa, Omakotisäätiön tiloissa. Ryhmää ohjasi ravitsemusasiantuntija ETM Maija Soljanlahti Gerontologinen ravitsemus Gery ry:stä.

Ensimmäisellä Voimaa ruuasta -ryhmäkerralla tavoitteena on tutustua toisiin ja tuleviin aiheisiin. Seuraavat kolme kertaa ohjaaja jakaa tietoa ja sitä pureskellaan yhdessä: valmisruokapakkauksiin tutustuen, kasviksia punniten, erilaisia tuotteita maistellen. Jumppa kuuluu myös jokaiseen tapaamiseen.

Viimeisellä kerralla pyydetyn palautteen innoittamana ryhmä kokoontui viidennen kerran myöhemmin lokakuussa kertomaan, mitä syksyyn oli tullut uutta, ja miten ryhmässä pohditut asiat olivat siirtyneet käytäntöön.

Kalaa ja kasviksia

Ryhmäläiset kertoivat tehneensä syksyn aikana pieniä muutoksia ruokavalintoihinsa. Moni oli kiinnittänyt huomiota proteiininsaantiin. Lautasille oli löytynyt uusia tuotteita, kuten härkäpapua ja nyhtökauraa, enemmän kalaa, papuja ja uusia valmiita tuotteita. Kaupan tarjontaan oli tutustuttu uudella innolla, ja muun muassa pakastealtaasta oli löytynyt hyviä kalatuotteita.

Moni jo aikaisemmin liikunnallisesti aktiivinen osallistuja oli jatkanut säännöllistä voimistelua, mutta osa harmitteli liikunnan vähentymistä syksyn mittaan.  Muun muassa muut harrasteet veivät aikaa ja kaupunkiin muutto mökiltä oli vähentänyt arkiaktiivisuutta.

Ravitsemus on kokonaisvaltainen asia ja sitä oli osallistujien mielestä mielekästä pohtia yhdessä. Ryhmässä oli helppo keskustella myös muista hyvinvointia tukevista asioista. Monipuolinen näkemys hyvinvointiin leimasi jokaista ryhmäkertaa, vinkit venyttelyyn tai kiinnostaville luennoille ja tapahtumiin vaihtoivat omistajaa.

Ohjaajan näkökulmasta toisiaan kunnioittava keskustelukulttuuri ja oman innostuneisuuden suitsiminen mahdollisti asioiden jakamisen tasapuolisesti. Ryhmäläisten antaman kirjallisen palautteen mukaan onnistuin kertomaan asioista ymmärrettävästi ja miellyttävästi. Ryhmäläiset kokivat saaneensa tietoa ja vinkkejä ruokailuun ja hyvään ravitsemukseen sekä myös liikkumiseen. Ryhmää oli ilo ohjata!

Ravitsemusasiantuntija ETM Maija Soljanlahti, Gery ry