Kuntoutussäätiö Unelmien liikuntapäivässä: 4 oppia yhdessä tekemisen ilosta

26.05.16

1. Tunnista oman organisaatiosi mahdollisuudet ja tartu tilaisuuteen rohkeasti

Liikunta ja osallisuus -hankkeessa päätettiin lähteä koko Kuntoutussäätiön voimin mukaan valtakunnalliseen Unelmien liikuntapäivään 10.5.2016. Liikunta ja osallisuus -hanke on tähän asti toiminut pitkälti seuraavilla alueilla: Mikkelissä, Seinäjoella, Porissa ja Vaasassa. Nyt haluttiin tehdä jotakin myös omalla tontilla Helsingin Malminkartanossa ja innostaa mukaan Kuntoutussäätiön työntekijät, kuntoutusasiakkaat sekä talon vuokralaiset asiakkaineen. Hankkeemme teemaan sopien talossamme liikkuu paljon soveltavaa liikuntaa tarvitsevia, joten Unelmien liikuntapäivä tarjosi oivan tilaisuuden tehdä hankettamme näkyväksi myös heille.

2. Ota kaikki mukaan suunnittelemaan ja lähesty päivän teemaa monipuolisesti

Päivän ohjelman kokoaminen lähti liikkeelle pohtimalla, millainen liikunta sopisi kaikille. Tähän pyydettiin avuksi niin työntekijöitä kuin asiakkaitakin. Niinpä kutsuimme frisbeegolfia tarjoavan Disc Golf Vikings -urheiluseuran esittelemään lajia. Puitteet tähän olivat Malminkartanossa kunnossa, sillä kaikille vapaata nurmitilaa löytyy runsaasti. Seura tuli mielellään tekemään lajia tutuksi erilaisille liikkujille. Päätimme kutsua mukaan myös Laurea Ammattikorkeakoulun Teknologialainaamon esittelemään innovatiivisia tuotteitaan, sillä soveltavan liikunnan mahdollistamisessa myös erilaiset apuvälineet ovat isossa roolissa.

3. Yhdessä tekeminen tuo ihmisten piilevät kyvykkyydet esille

Yhteiskehittäminen kannatti ja talostamme löytyi entuudestaan jos jonkinlaista osaamista. Mahdollisuus lapselle -yhdistyksen liikunnanohjaaja lupautui vetämään taukoliikuntaa. Kuntosalilla yksi innokas salilla kävijä antoi kuntoutuspäivät 118vinkkejä laitteiden käyttöön. Muutama muu lupasi vetää jalkapallotreenejä. Työntekijöistä ja asiakkaista löytyi useampi erikuntoinen, mutta innokas, jalkapalloilija, ja viereisen nurmikentän jalkapallomaalit pääsivät hyötykäyttöön. Kuntoutussäätiön kuntoutusasiakkaat ideoivat monenlaista pihapeliä, jotka saivat paljon suosiota. Pienen kartoituksen jälkeen säätiön tiloista löytyi runsas valikoima erilaisia liikuntavälineitä, joita hyödynnettiin pitkin päivää.

4. Muista tiedottaa ajoissa ja monen kanavan kautta

Tapahtumasta myös tiedotettiin moneen otteeseen. Ensimmäinen sähköposti koko talolle lähti jo kuukautta etukäteen. Viestinnän asiantuntijamme suunnitteli värikkäät julisteet muistuttamaan tulevasta tapahtumasta ja niitä liimailtiin ympäri taloa. Varsinaisena päivänä hyödynsimme myös sosiaalista mediaa muistuttaaksemme ihmisiä päivästä. Osallistujia oli yli 50. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun koko talo teki yhdessä jotain. Hyvien kokemusten ansiosta se tuskin jää viimeiseksi kerraksi.

Julia Anttilainen ja Maari Parkkinen
Liikunta ja osallisuus -hanke