Mikkelissä kehitetään soveltavaa liikuntaa liikkujien ehdoilla
Pitkäaikaissairaiden ja liikuntarajoitteisten osallistumista liikuntaryhmiin edistetään nyt Mikkelissä. Tarkoitus on tuoda potilasjärjestöjen jäsenet, urheiluseurat ja kuntatoimijat yhteen uusien yhteistyömallien edistämiseksi ja samalla tarjota tietoa soveltavan liikunnan hyvistä käytännöistä. Soveltavalla liikunnalla viitataan sellaisten henkilöiden liikuntaan, joiden liikuntaharrastaminen vaatii erityisosaamista ja soveltamista esimerkiksi vamman, sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi.
Mikkelissä on paneuduttu innokkaasti soveltavan liikunnan edistämiseen. Kuntoutussäätiö toteutti ensin Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen ja Etelä-Savon neuroyhdistyksen jäsenille kyselyn heidän erityistarpeistaan ja toiveistaan liikuntapalveluihin liittyen. Kyselyyn osallistui 74 henkilöä. Kyselyn tulosten pohjalta Allergia- ja Astmaliiton, Neuroliiton ja Invalidiliiton paikallisyhdistysten jäsenet kokoontuivat erillisiin jäsenraateihin keskustelemaan kyselyn tuloksista ja soveltavan liikunnan kehittämisestä Mikkelissä. Joulukuussa Mikkelissä järjestettiin yhteistyöfoorumi, jossa jäsenraadin ehdotusten pohjalta kehiteltiin uusia ideoita soveltavan liikunnan edistämiseksi.
Yhteisiä soveltavan liikunnan liikuntaryhmiä ja lisää lajivalikoimaa
Kyselyssä kävi ilmi, että reilu viidennes (22 %) vastaajista osallistui vuonna 2015 paikallisyhdistysten tai Mikkelin kaupungin järjestämiin liikuntaryhmiin. Etelä-Savon neuroyhdistyksen jäsenistä näissä liikuntaryhmissä kävi 38 % vastaajista ja Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen vastaajista 16 %.
Suurimpia osallistumisen esteitä olivat kuljetusongelmat, riittämätön tiedottaminen ryhmistä, suppea lajivalikoima, liikuntaryhmien vähäinen määrä ja harrastamisen hinta. Osa jäsenraateihin osallistuneista koki kuljetusten järjestämisen tärkeäksi osaksi liikuntaharrastusta, sillä moni harrastus saattoi kaatua kuljetuksen järjestämisen monimutkaisuuteen ja välimatkoihin. Liikuntaryhmän koostamisen tulisi riippua toimintakyvystä, mutta ryhmiä ei välttämättä tarvitsisi kategorisoida osallistujien sairauden mukaan. Sen sijaan toimintakyvyltään heikentyneiden liikuntaryhmiä voisi jakaa esimerkiksi sen mukaan, onko harrastaja pyörätuolissa vai ei. Jäsenraadissa myös todettiin, että kaikille avoimissa liikuntaryhmissä liikkuminen on erityisen kiusallista silloin, kun toimintakyky heikkenee sairauden edetessä. Tällöin omaa sairauttaan voi joutua selittelemään, kun ei enää pysy muiden perässä, ja oma vertaisryhmä voi tuntua parhaimmalta vaihtoehdolta.
Lisää lajeja toivottiin sekä kyselyssä että jäsenraatien pohdinnoissa. Ylivoimaisesti toivotuimmat lajit olivat kyselyyn vastanneiden osalta kuntosali (40 %) ja vesivoimistelu (39 %). Erityisesti esteetön kuntosali puhutti useammassa jäsenraadissa. Moni jäsenraatien osallistuja toivoi Mikkelin jäähallissa toimivalle esteettömälle kuntosalille pyörätuolissa oleville soveltuvia laitteita, joita voi usein käyttää muutkin.
Mikkelissä suurta suosiota saavuttivat myös luontoretki, erilaiset lajikokeilut (esim. lumikenkäily, frisbeegolf), jooga ja pilates. Vajaa kolmannes kyselyyn vastanneista esitti toiveita tällaisten liikuntaryhmien saamiseksi. Yhdessä jäsenraadissa pohdittiin myös, voisiko liikunnanohjaajille koostaa tietopaketin siitä, mitä eri ryhmien kohdalla pitäisi ottaa huomioon.
Mitä kuntatoimijat sekä potilasjärjestöjen edustajat ja jäsenet sitten ideoivat näiden tulosten pohjalta yhteistyöfoorumissa/työpajassa?
Joulukuussa 2015 pidetyssä yhteistyöfoorumissa/työpajassa keskusteltiin ja ideoitiin yhdessä muun muassa sitä, miten Mikkelin liikunta- ja vapaa-ajan toimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä voitaisiin edistää. Useammassa keskusteluryhmässä tuotiin esille, että tiedotusta olisi hyvä kehittää ja tiedottamisen voisi hoitaa ainakin osin Estery ry:n kautta. Mikkelissä on myös parhaillaan käynnissä esteettömiä tapahtumia, joihin toivotaan enemmän osallistujia. Esteettömän kuntosalin kehittämistä pidettiin positiivisena ajatuksena, sillä uusien laitteiden avulla kuntosalille voitaisiin houkutella samalla myös muita uusia kävijöitä.
Yhteistyöfoorumin keskusteluryhmissä innostuttiin ideoimaan erilaisia tapahtumapäiviä, joihin ehdotettiin samalla myös erilaisia järjestöjä kumppaneiksi. Nimetyksi tulivat ainakin Martat, partiolaiset, ratsastajat, 4H-yhdistys, suunnistajat ja kalastusseurat, joiden toiminnassa esteettömyys voidaan ottaa huomioon. Tapahtumasuunnittelussa kiinnitettiin huomiota lajivalikoimaan, istumapaikkojen sijoitteluun ja riittävään apuvälineistöön, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä kokeilemaan itseään kiinnostavia lajeja. Tarjolla voisi olla kaikenlaista lajikokeilua, kuten ratsastusta, kalastusta ja frisbeegolfia, joiden kautta osallistujat voisivat tutustua eri lajeihin. Tapahtumia voitaisiin rahoittaa esimerkiksi Estery ry:n kautta järjestetyillä kirpputoreilla, ja avustajiksi voitaisiin tiedustella oppilaitosten opiskelijoita.
Soveltavan liikunnan ideointi ja yhteiskehittäminen jatkuvat Mikkelissä toukokuussa. Seuraava yhteistyöfoorumi/työpaja toteutetaan 19.5.2016 ja se on kaikille avoin. Yhteistyöfoorumiin toivotaan mukaan ideoimaan kuntalaisia sekä urheiluseurojen, potilasjärjestöjen ja kunnan edustajia. Lisätietoja yhteistyöfoorumista tulee Liikunta ja osallisuus -hankkeen verkkosivuille.
Kuntoutussäätiö toteuttaa Liikunta ja osallisuus -hankkeen vuosina 2015–2017 . Hankkeen tarkoituksena on edistää liikuntarajoitteisten ja pitkäaikaissairaiden liikuntaan osallistumista eri alueilla edistämällä yhteistyötä järjestöjen paikallisyhdistysten, kuntatoimijoiden sekä liikunta- ja urheiluseurojen kesken. Tasavertaisten osallistumismahdollisuuksien tarjoaminen on tärkeää sekä toimintakyvyn ylläpitämisen että sosiaalisen elämän ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisen lisäksi liikuntaharrastus on mahdollisuus ylläpitää sosiaalisia suhteita ja elää mielekästä elämää.
Tällä hetkellä hanke on käynnissä Mikkelissä, Seinäjoella, Porissa ja Vaasassa. Vuonna 2015 hankkeen toimesta julkaistiin Liikunnalla lisää osallisuutta -selvitys soveltavasta liikunnasta ja sen hyvistä käytännöistä Suomessa ja ulkomailla. Liikunnasta ja osallisuudesta kiinnostuneille suunnattu selvitys on vapaasti saatavilla verkossa: http://hankkeet.kuntoutussaatio.fi/liikuntajaosallisuus/materiaalipankki/
Maari Parkkinen
Tutkija, uuden työn muotoilija