Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismainen seminaari (Nordic Conference 2015) järjestettiin Pajulahden Liikuntakeskuksessa Nastolassa 19.-21.8.2015. Vuosittaisen seminaarin tarkoituksena on esitellä tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä hyviä käytäntöjä aihepiiriin liittyen. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa.
Osallistuin Liikunta ja osallisuus -hankkeen puitteissa Soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun pohjoismaiseen seminaariin 19.8.2015. Aurinkoinen sää ja Pajulahden miljöö tarjosivat tapahtumalle virkeät ja liikunnalliset puitteet.
Päivä alkoi tervetulosanojen jälkeen Validia Kuntoutuksen liikunnanohjaajien esityksellä, joka käsitteli fyysistä aktiivisuutta osana kuntoutusta. Esimerkiksi vammautumisen jälkeen kuntoutus tarjoaa usein ensimmäisen kosketuksen liikkumiseen ja liikuntaan. Kuntoutusjaksoilla tutustutaan lajeihin ja opitaan soveltamaan liikuntaa oman toimintakyvyn mukaan, saadaan tietoa liikuntamahdollisuuksista ja apuvälineistä sekä yksilöllistä ohjausta niiden käyttöön. Toisaalta liikunnan tarkoitus on virkistää mieltä ja keventää ajatuksia.
Esityksen päätteeksi eräs konferenssin vieraista esitti ohjaajille kysymyksen siitä, miten kuntoutujaa voidaan motivoida liikunnallisesti aktiivisempaan elämäntapaan. Tärkeimmäksi vastaukseksi nousi inspiroituminen yhdessä tekemisen kautta. Voi olla hyvä aloittaa ”mentaalisesti helpoista” liikuntamuodoista, joissa ei ole monimutkaisia pelisääntöjä tai askelsarjoja. Myös ympäristö voi motivoida: esimerkiksi kesäretki rannalle tai syysretki metsään. Joillekin rentouttava kävely vastaa parhaiten omia liikunnallisia tarpeita, kun taas toiset kaipaavat rankempaa fyysistä kuormitusta, vauhtia ja vipinää. Tärkeintä on itselle sopivien liikuntamuotojen löytäminen ja niiden sovittaminen osaksi omia arkirutiineja.
Seminaaripäivä tarjosi myös näkökulmia liikunnan apuvälineisiin. Norjalainen Svein Bergem (Valnesfjord Helsesportssenter) kertoi apuvälineiden merkityksestä aktiivisuuden ja osallisuuden lisäämisessä. Norjassa apuvälineitä tarvitsevat henkilöt saavat valtion rahoituksen niiden käyttöön aina 26 ikävuoteen saakka. Tämän jälkeen käyttäjä maksaa apuvälineiden kustannuksista vain 10 %. Esityksen ydinsanoma tiivistyi ajatukseen siitä, että erilaisten apuvälineiden käyttö liikunnassa ei ole itseisarvo, vaan se, mitä niiden avulla saavutetaan – mahdollisuus osallistua samoihin toimintoihin vammattomien ihmisten, esimerkiksi oman perheen tai ystävien kanssa.
Suomessa liikunnan apuvälineitä vuokraa muun muassa Kehitysvammaisten tukiliiton MALIKE-keskus, joka toimii Raha-automaattiyhdistyksen tuella. MALIKE:n henkilökunta oli paikalla esittelemässä päivän ”learning by doing”-sessiossa vuokravalikoimastaan löytyviä maastoliikkumisen apuvälineitä. Pääsimme testaamaan apuvälineitä (mm. maastorollaattoria ja maastopyörätuolia) myös käytännössä Pajulahden ympäristössä toteutetulla maastoretkellä.
Maastoretki lämpimänä ja aurinkoisena kesäpäivänä olikin yksi seminaaripäivän mukavimmista kokemuksista. Yhteistuumin maastossa liikkuminen paitsi vetreytti seminaariluennoilla istuneen osallistujan jalkoja, tarjosi se myös mielekästä yhteistä tekemistä saman aihepiirin parissa työskentelevien kesken sekä mahdollisuuden nähdä ympäröivää luontoa. Siitähän Liikunta ja osallisuus -hankkeessakin on kyse, yhdessä tekemisestä ja liikkumisen mahdollisuuksista.
Terhi Korkiala
Hankekehittäjä, VTM
@TerhiKorkiala